Nieuws

Grote kermisexpositie tijdens Wiejese Diekdaegen

Zowel de Stichting Kulturele Evenementen Wijhe als de Historische Vereniging Wijhe vieren dit jaar een jubileum: de Wiejese Diekdaegen wordt voor de 25ste keer georganiseerd, de Historische Vereniging Wijhe bestaat 40 jaar. Op één onderdeel is er een duidelijk raakvlak: beide verenigingen vinden de Wijhese kermis van grote historische waarde als cultureel erfgoed, dat voor het dorp behouden dient te blijven. Reden om tijdens de Diekdaegen in het Wijhes museum een grote kermisexpositie te organiseren over de geschiedenis van de Wijhese kermis. Op een wel heel passende plek: het museum ligt pal aan het kermisterrein.

De Historische Vereniging doet onderzoek naar de oorsprong en beleving van de kermis, het jubileumjaar is een mooi moment om (een deel) van de resultaten aan het publiek te laten zien. In hoofdzaak gaat om bijna 150 kermisfoto’s vanaf plm. 1890 tot heden. Elke foto is uitvergroot en voorzien van een toelichting. Er zijn echter niet alleen foto’s, maar ook miniaturen van kermiswagens, prachtig in detail nagebouwd door Willem Kruijer uit Zwolle.

Ook zijn er enkele miniaturen van kermisattracties te zien, zoals de Cake Walk van Riddering en de luchtschommels van Munsters.

Rode draad van de expositie vormt de geschiedenis van de familie Gigengack, die ruim 100 jaar met hun draaimolen in Wijhe heeft gestaan. Op de expositie zijn maar liefst 3 miniatuur draaimolens te zien, twee handgebouwde (K.IJsendoorn en Kärms Dieksien – Hofstede) en een bronzen molen, die de familie Gigengack in 1974 aan de Wijhese gemeenschap schonk omdat men vanaf 1874 100 jaar achtereen in Wijhe stond. Op zondagmiddag 2 september wordt de band met de Gigengacks extra benadrukt, omdat dan het draaiorgel de “Anton Pieck”  op het kerkplein speelt, op de plek waar eens de draaimolen van Gigengack in 1874 de eerste rondjes draaide.

De expositie is geopend op vrijdag 31 augustus (16.00 – 20.00 uur), zaterdag 1 september (11.00 – 17.00 uur) en op zondag 2 september (13.30 – 17.00 uur). De toegang is gratis dankzij financiële bijdragen van de Stichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Straatfestival Wijhe in jubileumsfeer

Het programma van het jaarlijkse Straatfestival Wijhe is dit jaar in verband met het 25 jarig bestaan van de Wiejese Diekdaegen fors uitgebreid. Er zijn maar liefst 25 voorstellingen, waarvan diverse straatartiesten uit binnen- en buitenland, o.m. Amerika en België komen. Je komt oren en ogen tekort met o.a. de topattractie The Royal Flush, met komische capriolen op een paal van 5 meter hoog waarop een closetpot is bevestigd. Maar er is nog veel meer te zien, zoals een jongleeract, springende nar, steltlopers, een Vliegende Hollander, schmickstudio en dergelijke.

Muziek is natuurlijk ook niet vergeten: op de terrassen en bij de feesttent spelen bandjes en in de straat spelen The Two Wieners en accordeonvereniging Kunst Na Arbeid. Bij de feesttent staan de klassieke brommers en solexen opgesteld, in het naastgelegen park is wederom “Smaeck in het Park” georganiseerd. Tegelijkertijd is er een gedeeltelijke winkelopenstelling.

In het Wijhes Museum is een grote expositie over de geschiedenis van de Wijhese kermis.

De toegang is gratis. Ter promotie hiervan speelt op het kerkplein draaiorgel de “Anton Pieck”. Het Straatfestival is op zondag 2 september tussen 13.30 en 17.00 uur in de Langstraat in Wijhe.  

Rommelmarkt XXL en Brocante markt, Wiejese Diekdaegen

Het eerste weekend van september altijd de Wiejese Diekdaegen met natuurlijk, op de zaterdag 1 september de Rommelmarkt XXL. De sfeervolle markt in de mooie winkelstraat van Wijhe kent dit jaar een bijzondere editie. Het is 25 jaar gelden dat de huidige Diekdaegen het levenslicht zagen, dus een mooi moment voor iets extra’s, Naast de bekende Rommelmarkt XXL zijn er dit jaar standwerkers die strijden om de eer van beste Wiejes Standwerker. Daarnaast wordt er een Brocante markt gerealiseerd rondom de Nicolaaskerk. Ook voor dit deel kunnen brocante verkopers zich aanmelden.

De markt trekt elk jaar een groot aantal bezoekers. Live-muziek en gezellige terrassen maken het een perfecte plek om te verkopen of te kopen. Hebt u tweedehands spullen te koop? Verkoopt u Brocante? Meldt u aan voor een plek met of zonder marktkraam.

Voor 1 juli 2018 inschrijven en betalen is goedkoper. De markt heeft 150 marktplaatsen en vormt een lint van bijna een kilometer van Wijhese Molen tot aan de activiteiten in park Wijhezicht. Alle informatie is te vinden op site www.diekdaegen.nl. Hier kunt u het inschrijfformulier downloaden of u rechtstreeks online aanmelden. Snel inschrijven dus want vol is vol.

Feel good & food tijdens festival ‘Smaek in ’t Park’

Het succesvolle kleinschalige food- en loungefestival vindt dit jaar plaats op zondag 2 september, in park Wijhezicht tijdens de Diekdaegen. Op zondag 2 september staat het park Wijhezicht van 13.00 tot 19.00 uur in het teken van feel good & food. Heerlijk op zondagmiddag uitrusten in het park, met uiteraard een smakelijk hapje en drankje bij de hand.  
 

Tijdens ‘Smaek in ’t Park’ wordt het park Wijhezicht omgetoverd tot een gezellige foodtruck walhalla. Dit jaar zullen nog meer mobiele keukens en vintage foodtrucks uit de regio ter plekke de meest lekkere en bijzondere hapjes bereiden. Op het menu staan pure en lokale gerechten, maar de internationale keukens zullen ook zeker niet ontbreken.   
 
Dit jaar is het thema tijdens ‘Smaek in ’t Park’: feel good & food. De feel good sfeer die er jaarlijks heerst wordt dit jaar extra benadrukt door de bijpassende activiteiten en muziek door diverse singer-songwriters. Daarnaast is er natuurlijk ook weer aan de kinderen gedacht. Kortom: lekker eten, relaxte sfeer en fijne muziek: je vindt het allemaal bij ‘Smaek in ’t Park!’ Feel good, enjoy the music & the company of friends.  

 Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Lenferink Vastgoed. 

Festivalinformatie 
Datum: zondag 2 september 2018 (tijdens de Wiejese Diekdaegen)
Tijd:              13.00-19.00 uur 
Waar:           Wijhe, park Wijhezicht 
Toegang: gratis  (betaling drankjes met munten en betaling eten contant) 
Meer info:   www.diekdaegen.nl  of www.facebook.com/smaekintpark   
@smaekintpark 

Clown Jopie & Tante Angelique komen naar Wijhe!

Ja, jongens en meisjes, tijdens de jubilerende Wiejese Diekdaegen komen Clown Jopie & Tante Angelique naar Wijhe voor het traditionele “Roy Seine” kinderprogramma.

Samen met jullie gaan zij op vrijdag 31 augustus, van 16:00 uur tot 17:00 uur, de gezelligste dag van het jaar beleven. Dé vrolijkste kindervriend van Nederland zal samen met zijn tante, op de 25e editie van ons dorpsfeest, een spetterend optreden geven.

Dit gratis toegankelijk kinderprogramma is ook dit jaar weer in de feesttent op het Van Dedemplein.

In een flitsende, vrolijke show, zullen Clown Jopie & Tante Angelique razendsnel jullie kinderharten veroveren.

Clown Jopie wil feesten en beesten.

Tante Angelique probeert de ondernemende Clown Jopie in goede banen te leiden.

Maar, door de hilarische versprekingen van Clown Jopie, moet Tante Angelique voortdurend corrigerend optreden.

Jullie zullen met volle teugen genieten van de doldwaze situaties. De komische scenes gaan spontaan over in vrolijke, carnavaleske liedjes.

Jullie kunnen dolenthousiast meeklappen, stampen en zingen met alle aanstekelijke liedjes en daardoor wordt het 1 groot kinderfeest.

Ook Piet, de eigenwijze kanariepiet komt langs en zal het hoogste lied fluiten.

Tijdens dit jubileumjaar krijgen jullie natuurlijk weer, na het kinderprogramma, het traditionele gratis kaartje voor de draaimolen. Maar, dit is niet alles. Jullie krijgen een presentje, waarin naast het draaimolenkaartje, nog veel meer gratis dingen zitten. Wat dat allemaal is, dat zeggen we niet.

Nieuwsgierig geworden naar alles wat jullie hierboven gelezen hebben, kom dan op vrijdag 31 augustus naar de feesttent op het Van Dedemplein, waar we met Clown Jopie en Tante Angelique er 1 groot jubileumfeest van gaan maken.

Inschrijven Rommelmarkt XXL en Brocante markt, Wiejese Diekdaegen.

Op zaterdag 1 september 2018 is er weer de Rommelmarkt XXL in het centrum van Wijhe. Dit jaar een bijzondere editie in verband met het 25 jarig bestaan van de Wiejese Diekdaegen. Ook nu weer een lint van ongeveer één kilometer marktplaatsen en kramen. Extra is dat er deze editie een standwerkersconcours plaatsvindt. Verspreid over de markt gaan deze specialisten de strijd met elkaar aan voor de titel van beste standwerker. Een deel wordt ingericht als Brocante markt. Bent u brocante handelaar…. Meldt u aan via onderstaande site.

Een markt die de Wijhese Molen verbindt met de activiteiten in het park Wijhezicht. Hard toe aan een zolderopruiming of het uitmesten van de schuur? Ideaal te combineren met een marktplaats op de Rommelmarkt XXL. Vroege inschrijvers zijn veel goedkoper uit, want aangemeld en betaald voor 1 juli gelden lagere tarieven. Alle informatie is te vinden op site www.diekdaegen.nl. Hier kunt u het inschrijfformulier downloaden of u rechtstreeks online aanmelden. Snel inschrijven dus want vol is vol.

Wijhe klaar voor de 25e Wiejese Diekdaegen.

Van donderdag 30 augustus tot en met zondag 2 september is het groot feest in Wijhe. De zomer kan dan op een grandioze, feestelijke en zonnige wijze afgesloten worden met de 25e editie van de WIEJESE DIEKDAEGEN. In dit jubileumjaar zit het programma barstensvol mooie activiteiten. Alle vrijwilligers zijn druk in de weer dit fantastische feest vlekkeloos te laten verlopen. Alvast een 1e impressie van het programma:

Donderdag 30 augustus
De aftrap van de Diekdaegen vind plaats op donderdagavond met de gratis DiekdaegenBarbeque. Ivm het 25 jarige jubileum en dankzij de medewerking Salland Catering kan de oganisatie de Wijhenaren tracteren door de BBQ gratis aan te bieden (op is op). De drankjes zijn wel voor eigen rekening! Lekker eten, drinken en naar muziek luisteren op een mooie locatie in een ontspannen sfeer: dus een goed begin van de Diekdaegen).

Vrijdag 31 september
Om 14.30 uur een gezellige “Seniorenmiddag”, in het Weijtendaal. Om 15:00 de officiële opening gevolgd door de openstelling van de expositie “Geschiedenis van de kermis in Wijhe” in het Wijhes Museum. Vanaf 14:00 de Leef Zeskamp voor de Junioren wat om 18:00 gevolgd wordt door een zeskamp speciaal voor bedrijven,- en prominenten teams. Tussendoor (vanaf 16:00) is er speciaal voor de kleintjes het Roy Seine Kinderprogramma.
De vrijdagavond staat net zoals voorgaande jaren in het teken van de wat hardere muziekstijlen. De avond wordt geopend met een heel bekende DJ maar dit wordt later bekend gemaakt. De tent is om 21.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. (Passé Partout voor vrijdag en zaterdag voor 10 euro. Kaarten alleen online verkrijgbaar)

Zaterdag 1 september
De zaterdag begint om 08.00 uur met de “ROMMELMARKT XXL”, een jaarlijks steeds weer groter wordende rommelmarkt in de straten van het centrum van Wijhe. Dit jaar wordt de markt aangevuld met een Brocante markt en een Standwerkers Concours, Muziek zal zeker niet ontbreken en velen zullen de gezellige terrassen in het centrum weer weten te vinden. Voor meer informatie en aanmelden kijk op de website.
In het park Wijhezicht wordt de 14e “KELTISCH FESTIVAL WIJHE” (powered by PCI) gehouden. Vanaf 10:00 uur een Keltische/Streekmarkt met diverse standhouders en demonstraties, waaronder een Ierse dansdemonstratie. Kinderen kunnen zich vermaken in de “KIDS CORNER” zich vermaken met het bakken van broodjes, schminken en nog veel meer. Er is ook veel (internationale) muziek. Vanaf 12:00 uur wordt er weer gestreden om de titel Celtic Strongest Men. De deelnemers zullen dit jaar, net als vorig jaar, strijden in twee verschillende gewichtsklassen gebaseerd op lichaamsgewicht. Een echte Celtic BBQ wordt verzorgd door Salland Catering naast de tradionele Ierse High Tea door “A Blais ne h Eiram”. Handgemaakte Fudhge en soft Nougats uit Engeland is verkrijgbaar bij Jolei’s Fudgewold. Dit jaar is er ook weer een traditionele visrokerij aanwezig.
De zaterdagavond wordt een echt BIERFEST. De tent zal worden omgebouwd tot een heus Bierfest-tempel en de muziek wordt heel speciaal….. Aanvang is om 21.00 uur. De entree bedraagt 8 euro. (Passé Partout voor vrijdag en zaterdag voor 10 euro. Kaarten alleen online verkrijgbaar)

Zondag 2 september
Om 10.00 uur de inmiddels traditionele “Oecumenische Kerkdienst” en om 11:30 kan men komen Frühshoppen in de feesttent. Om ca. 10:45 zullen o.a. meer dan 200 deelnemers zich klaarmaken voor de “Klassieke bromfietsen toertocht natuurlijk de De Solexen, die onder regie van solexclub “Het Ventieldopje” hun tochten rijden. De voertuigen worden na terugkomst geshowd op het feestterrein.
Smaek in ’t Park: De afgelopen twee jaar vond met veel succes het kleinschalige food- en loungefestival ‘Smaek in ’t Park’ plaats. En ook dit jaar zal het festival niet ontbreken tijdens de Wiejese Diekdaegen en staat het park Wijhezicht van 13.00 tot 20.00 uur in het teken van smaak en vermaak.
Het hoogtepunt van de zondag is ongetwijfeld het “STRAATFESTIVAL WIJHE” (mogelijk gemaakt door DW Makelaardij). Een attractief en gevarieerd totaalprogramma dus, dat ook dit jaar weer vele duizenden bezoekers naar Wijhe zal trekken.
Vanaf 14:30 uur is het grootse en gezelligste terras van Wijhe voor de feesttent geopend met “Muziek bie de tente”.
Vanaf 19:00 worden de 25e Diekdaegen afgesloten met een knallende feestavond m.m.v. diverse artiesten en met DJ Sander. De entree is gratis!

Kermis
Vanzelfsprekend staat vanaf vrijdag t/m zondag de Wijhese kermis op het Marktplein.

Kijk voor meer informatie op www.diekdaegen.nl

Inschrijving Jubileum Diekmarkt XXL 2018 geopend.

In dit jubileumjaar van de Diekdaegen, wordt ook de Rommelmarkt XXL op zaterdag 1 september as een bijzondere markt. Er komen veel extra’s die ook deze rommelmarkt op die zaterdag het mooiste uitje van Salland maakt. Zo is er oa. verweven door de markt dit jaar een standwerkersconcours.

De gezellige rommelmarkt die de Wijhese Molen verbindt met de activiteiten in het park Wijhezicht. Hard toe aan een zolderopruiming of het uitmesten van de schuur? Ideaal te combineren met een marktplaats op deze bijzondere editie van de Rommelmarkt XXL. Vroege inschrijvers zijn veel goedkoper uit, want aangemeld en betaald voor 1 juli gelden lagere tarieven. Alle informatie is te vinden op site www.diekdaegen.nl. Hier kunt u het inschrijfformulier downloaden of u rechtstreeks online aanmelden. Snel inschrijven dus want vol is vol.

Actie ‘Hart voor Salland’ van de Rabobank –> Stem op de Diekdaegen

We dingen samen met ongeveer 360 andere clubs mee naar een bijdrage uit de sponsorpot van de Rabobank Salland (maar liefst  € 160.000,–).

De hoogte van het sponsorbedrag hangt af van het aantal stemmen dat we krijgen. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig.

 

Stem je mee en help je ons zoveel mogelijk stemmen te krijgen?

 

Wie kunnen er stemmen?

Dit jaar beleven we de vijfde editie van Hart voor Salland. Daarom mogen dit jaar alle klanten*  van Rabobank Hart van Salland hun stem uitbrengen.

Klanten* van de bank ontvangen rond 8 maart 2018 per post een unieke code waarmee ze kunnen stemmen. Van vrijdag 9 maart t/m maandag 19 maart 2018 brengen zij via een stemsite hun stem uit op de verenigingen en/of stichtingen die zij een warm hart toe dragen. Iedere klant ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal drie stemmen op dezelfde vereniging mogen worden uitgebracht. Hoe meer stemmen een vereniging of stichting ontvangt, hoe groter de donatie van Rabobank Salland.

(* Natuurlijke personen die op 1 januari 2018 bankieren bij Rabobank Salland)

Vraag ook je familie, vrienden, buren en collega’s om hun drie stemmen te geven aan de Diekdaegen door deze mail door te sturen en ze te vragen de Diekdaegen (je eigen club dus) te steunen.

Wij zouden graag zien dat iedereen de Diekdaegen steunt met de 3 stemmen. De overige 2 stemmen kun je geven aan andere Wijhese deelnemers.  Wij bevelen je van harte Tafeltennisvereniging “TTV Wijhe” aan.

Deze sympathieke club wil de bijdrage van deze actie gebruiken voor de renovatie van de kantine in haar clubgebouw.

Via onder andere onze website (www.diekdaegen.nl), Facebook en Twitter gaan we ook campagne voeren.

Helpen jullie mee door te delen, like-en en retweet-en?